DSC_1568.jpg

"Фестивалът на странджанската зеленика" ще се проведе на 11 и 12 май.

"Фестивалът на странджанската зеленика" ще се проведе на 11 и 12 май. Домакин на 20 - тото му юбилейно издание ще бъде малкотърновското село Граматиково, съобщи директорът на ПП „Странджа“ инж. Румяна Цвяткова.
„Празникът ще включва различни приключения за участниците. Сред тях ще са традиционните вече и много харесвани кулинарен конкурс, базар с традиционни странджански продукти, изпълнения на фолклорни групи, музикална вечер под звездите и др. Предвидени са още „Приключение за духа и находчивостта“, което включва фотоконкурс, фото лов на редки растения, представяне на местни производители, йога практики и „Приключение за здрави крака и странджански инат“- в него ще има песни и танци под звуците на странджанска музика, велоизпитания, въжен тролей, състезание „Мама, татко и аз“. Тази година, заради юбилейното издание очакваме повече туристи, като се надяваме да посрещнем близо 2000 души!"
И тази година участниците ще имат възможност да преминат по специално избрани маршрути, за да видят уникалните лилави цветове на Странджанската зеленика.
„Фестивалът на зелениката“ всяка година събира стотици любители на природата и Странджа. По традиция той се провежда в първата половина на месец май, когато зелениката цъфти най-много. Всяка година се избира село от община Царево или от община Малко Търново, което е домакин на фестивала.
В организирането на фестивала, освен Природният парк, се включват активно и двете странджански общини, ЮИДП - Сливен и Изпълнителната агенция по горите.
Символ на събитието е странджанската зеленика е вечнозелен храст. В България се среща само на определени места в Странджа и е строго защитен вид. Цъфти в красиви лилави цветове.


изглед за печатНовина от Digital SHIT
https://www.portal.naskoart.com/news.php?extend.4