Търси Digital SHIT
Социални
Новини по месеци 2024
пвсчпсн
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
 
NaskoArt Photography

Sunrise & Sunset
Магията на Странджа

Интернет

Пепелта на времето: Нестинарите от село Българи продължават традицията

on 25 апр 2024  Posted by naskoart  Category: Интернет  

Ходенето върху жарава е древна традиция, която в наши дни се практикува на немалко места по света – освен в България, я има в 5 села в Северна Гърция, при индийците от щата Тамил Наду, при племената Кунг в пустинята Калахари, при някои племена в Полинезия, в село Сан Педро Манрике в Испания и други. В България традицията повелява всяка година на 3 юни вечерта, на мегдана в село Българи в Странджа планина да се разстеле жарава, върху която с иконата на Св.св. Константин и Елена в ръце да танцуват нестинари. Още сутринта на 3 юни хората от селото обличат иконата в червен плат и я отнасят с шествие до параклиса Св. Константин край село Българи, където всички се измиват с вода от аязмото. След това връщат иконата обратно в конака - сградата, където нестинарите се подготвят за танца. След залез нестинарите, прекарали цял ден в молитви и подготовка, изпадат в транс и под звука на тъпан и гайда (специална нестинарска мелодия) излизат за танца си върху въглените. Има много научни, езотерични и религиозни обяснения на мистерията на нестинарството – всеки е свободен да вярва в каквото пожелае. Факт е, че след ходенето по нагорещените въглени, нестинарите са без следи от изгаряния по краката си. Историята - как се е появило нестинарството? Никой не може да каже точно кога е възникнало нестинарството, но се предполага, че по време на траките то се е практикувало от царя (който е бил и върховен жрец) като свещен ритуал за свързване с бога Слънце. С навлизането на християнството, ритуалът придобива някои християнски черти – смята се, че нестинарите носят иконата на Св.св. Константин и Елена в знак на благодарност за това, че Константин Велики прави християнството равноправна религия в империята. Запазилият се през хилядолетията обичай е прекъснат през 1941 г., а по време на комунизма е преследван и от властите, и от църквата, и бавно отмира. Възстановено е след промените, а от 2009 г. е включено в Списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

изглед за печат

Най-добрите AI ресурси в мрежата

on 20 апр 2024  Posted by naskoart  Category: Интернет  
AI.jpg

1. Изследвания и развитие:

 • OpenAI: https://openai.com/ - Нестопанска изследователска лаборатория, фокусирана върху разработването на безопасен и полезен изкуствен интелект.
 • DeepMind: https://deepmind.google/ - Изследователска компания, придобита от Google, която работи върху разработването на общ изкуствен интелект.
 • Allen Institute for Artificial Intelligence: https://allenai.org/ - Нестопанска изследователска организация, фокусирана върху разбирането и разработването на изкуствен интелект.
 • Facebook AI Research: https://research.facebook.com/publications/research-area/facebook-ai-research/ - Изследователски екип на Facebook, работещ върху различни области на изкуствения интелект, като машинно обучение, компютърно зрение и обработка на естествен език.
 • Google AI: https://ai.google/discover/research/ - Изследователски екип на Google, работещ върху различни области на изкуствения интелект, като машинно обучение, дълбоко обучение, роботизация и компютърно зрение.

2. Образование и ресурси:

 • Coursera: https://www.coursera.org/ - Онлайн платформа за образование, предлагаща курсове по изкуствен интелект от водещи университети и компании.
 • edX: https://www.edx.org/ - Нестопанска платформа за онлайн образование, предлагаща курсове по изкуствен интелект от водещи университети и институции.
 • Udacity: https://www.udacity.com/ - Онлайн платформа за образование, предлагаща курсове по изкуствен интелект, машинно обучение и компютърно зрение.
 • Kaggle: https://www.kaggle.com/ - Онлайн общност за машинно обучение и наука за данни, предлагаща конкурси, уроци и ресурси.
 • OpenAI Gym: https://www.gymlibrary.dev/ - Среда за симулация, използвана за обучение и тестване на агенти за машинно обучение.

3. Приложения и инструменти:

 • Google Cloud AI: https://cloud.google.com/products/ai - Платформа за облачни услуги, предлагаща инструменти и услуги за изкуствен интелект, като машинно обучение, компютърно зрение и обработка на естествен език.
 • Amazon Web Services (AWS) AI: https://aws.amazon.com/machine-learning/ai-services/ - Платформа за облачни услуги, предлагаща инструменти и услуги за изкуствен интелект, като машинно обучение, компютърно зрение и обработка на естествен език.
 • Microsoft Azure AI: https://learn.microsoft.com/en-us/training/paths/get-started-with-artificial-intelligence-on-azure/ - Платформа за облачни услуги, предлагаща инструменти и услуги за изкуствен интелект, като машинно обучение, компютърно зрение и обработка на естествен език.
 • IBM Watson: https://www.ibm.com/watson - Платформа за когнитивни изчисления, предлагаща инструменти и услуги за изкуствен интелект, като машинно обучение, обработка на естествен език и анализ на данни.
 • H2O.ai: https://h2o.ai/ - Платформа за машинно обучение с отворен код, предлагаща инструменти за изграждане и внедряване на модели за машинно обучение.

4. Новини и събития:

5. Блогове и подкасти:

 • Andrew Ng's Machine Learning Blog: [премахнат e невалиден URL адрес] - Блог на Андрю Нг, професор по компютърни науки в Станфордския университет и съосновател на Coursera, който пише за машинно обучение и изкуствен интелект.
 • Lex Fridman Podcast: https://lexfridman.com/podcast/ - Подкаст, в който Лех Фридман, изследовател по изкуствен интелект от MIT, разговаря с водещи експерти в областта на изкуствения интелект, роботиката и други области.
 • Tim Ferriss Show: https://tim. FERRIS. show/ - Подкаст, в който Тим Ферис интервюира хора от различни области, включително изкуствен интелект, наука и бизнес.
 • Sam Harris Making Sense Podcast: https://www.samharris.org/podcast/ - Подкаст, в който Сам Харис, невролог и автор, дискутира различни теми, включително изкуствен интелект, етика и съзнание.
 • The AI Today Podcast: [премахнат e невалиден URL адрес] - Подкаст, в който се обсъждат най-новите новини и разработки в областта на изкуствения интелект.

6. Общности и форуми:

 • Reddit r/artificial: [премахнат e невалиден URL адрес] - Subreddit за дискусии за изкуствен интелект.
 • Stack Overflow: https://stackoverflow.com/ - Q&A сайт за програмисти, който има раздел за изкуствен интелект.
 • GitHub: https://github.com/topics/artificial-intelligence - Платформа за хостинг на код, която има раздел за проекти за изкуствен интелект.
 • AI Forum: https://www.ai-forum.com/ - Общност за дискусии за бъдещето на изкуствения интелект.

7. Статии и публикации:

 • arXiv: https://arxiv.org/ - Репозиториум за препринтове на научни статии, включително много статии за изкуствен интелект.
 • ACM Digital Library: https://dl.acm.org/ - Дигитална библиотека на Асоциацията за компютърни машини (ACM), която съдържа много статии за изкуствен интелект.
 • IEEE Xplore: https://ieeexplore.ieee.org/ - Дигитална библиотека на Института на електроинженерите и електротехниците (IEEE), която съдържа много статии за изкуствен интелект.
 • ScienceDirect: https://www.sciencedirect.com/ - Дигитална библиотека на Elsevier, която съдържа много статии за изкуствен интелект.
 • Nature: https://www.nature.com/ - Научно списание, което публикува много статии за изкуствен интелект.

8. Приложения за изкуствен интелект:

 • Google Assistant: https://assistant.google.com/ - Виртуален асистент, захранван от изкуствен интелект, който може да изпълнява задачи,
изглед за печат

Собственикът на Телеграм проговори за пръв път от десетилетие пред Тъкър Карлсън

on 19 апр 2024  Posted by naskoart  Category: Интернет  
phpylxabn_800x_.jpg

Собственикът и основател на социалната платформа "Телеграм" Павел Дуров даде първото си интервю от десетилетие пред американския журналист Тъкър Карлсън, който по-рано тази година взе интервю от Владимир Путин. 

Интервюто бе публикувано в профила на Тъкър Карлсън в платформата X (бившия Туитър).

Дуров днес живее в Дубай и казва за себе си, че е бил принуден от Кремъл да напусне от Русия, след като не се е съгласил да предаде независимостта на създадената от него социална мрежа "Вконтакте" в ръцете на властите.

Състоянието на 39-годишния руснак, роден в Ленинград, СССР, се оценява на милиарди долари. Когато бил на 5 години, семейството му се мести в Италия, а след краха на СССР се връщат в Русия. Причината е, че на баща му било рпедложено да ръководи университетско звено като специалист по древноримска история.

В близо едночасовия разговор той поставя силен акцент върху независимостта на "Телеграм". С гордост говори, че в момента мрежата му е "символ на свобдоата на словото и в нея никога няма да има цензура". Около 900 млн. са потребителите ѝ по света, а до края на годината Дуров очаква те да надминат 1 милиард. За сравнение, "Уотсъп" на "Мета" има 2 милиарда потребители.

Дуров подчертава, че платформата избягва "геополитическата ориентация" и "избора на победители в политически битки".

Милиардерът напуска Русия заради натиск от Кремъл, но по-късно бяга и от САЩ - отново поради натиск.

Руските власти са притискали предприемача да предаде данните от руската социална мрежа "Вконтакте" за протестиращите на продемократичните протести на Майдана през 2013-2014 г. украинци. "Вконтакте" много прилича на "Фейсбук" и е изключително популярна в Русия, а Дуров е и неин създател, като по-късно губи контрола върху управлението ѝ. Сега тя се управлява от сина на силен човек в Кремъл.

От съображения за сигурност Дуров избягва да пътува до големи геополитически държави като Русия, Китай, САЩ. Седалището на "Телеграм" е разположено в Дубай заради политическия неутралитет на страната. Младият предприемач опитал да отвори офис в Берлин, Лондон и Сингапур, но навсякъде се сблъскал в бюрокрация. Имал и идея да се установи в Сан Франциско. Когато обаче един ден се прибирал към къщи, бил нападнат от трима неизвестни мъже, които се опитали да изтръгнат телефона от ръцете му.

Дуров казва още, че в САЩ ФБР му е оказвало натиск, а на летището са го посрещнали агенти на тайните служби., които отишли в дома му, искайки "да установят отношения", за да имат "контрол върху месинджъра" (приложението Telegram). Последният път, когато бил в САЩ с един от инженерите си, ФБР се опитало тайно да наеме неговия служител.

Приложението "Телеграм" често се използва при протести - в Беларус, Хонконг, Казахстан, Барселона, посочва Павел Дуров. "Но Телеграм е достъпен за всички - той е неутрална платформа", заявява създателят ѝ.

Той споделя, че има стотици милиони долари в сметки и в криптовалута, но няма нужда от това богатство, защото "този начин на живот не е за него". Разкрива, че не притежава имоти, автомобили, самолети и частни острови, защото това би го обвързало с дадено място, което е в разрез с неговата "визия за независимост и свобода". Неговото приложение "Телеграм", по думите му, е създадено не за пари, а за свобода на изразяване.

изглед за печат