Търси Digital SHIT
Социални
Новини по месеци 2024
пвсчпсн
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
 
NaskoArt Photography

Sunrise & Sunset
Магията на Странджа

Борбата за достъп: Спорът около пътя към плажа Силистар по Южното Черноморие

on 20 апр 2024  Posted by naskoart  Category: Корупция  
Silistar_road.jpg

Достъпът до един от най-красивите плажове по Южното Черноморие - Силистар, най-вероятно ще остане проблемен и през предстоящия летен сезон, тъй като част от пътя, стигащ до него се оказа частен. По тази причина Община Царево ще трябва да изсече дървета в защитена местност, част от парк Странджа и "Натура 2000", за да прекара алтернативен път до брега.

След като проверка на Министерството на регионалното развитие и благоустройството в края на миналата година е показала, че пътят е частен, единствената възможност Община Царево да осигури безпрепятствен достъп до плажа е изграждането на нов път, за което обаче в момента местната администрация нямала пари. Това каза кметът на Царево Марин Киров (ГЕРБ).

"Опитахме да убедим собствениците на имота да не правят

проблеми с преминаването на туристи до плажа

през идващото лято, каза Киров. Надявам се до края на предстоящия сезон това да е така, а ние като администрация да успеем да осигурим парите за нов път до залива - около 300 - 400 хил. лв."

Кмета на Царево твърдиш, че ако бетонното заграждение, с което миналия септември пътят към плажа Силистар беше преграден, не бъде премахнато, общината имала всички основания да го направи принудително. Основанието за това било, че по пътя освен туристите не да могат да преминават и автомобилите на Бърза помощ, противопожарната охрана и гражданска защита.

Според адвокат Венцислав Дудоленски - "довереник" на собствениците на терена, окончателна договореност с общината в Царево все още няма. "Разговаряме нещо, да видм до къде ще стигнем, каза той. Дали ще пускаме само специализирани автомобили, или и граждани, зависи от разговорите, които ще водим." Според Дудоленски окончателното решение ще зависи от отстъпките, които общината в Царево е готова да направи.

"Не може само ние да отстъпваме, каза той. Теренът е частен, в същото време на нас не ни се разрешава да правим нищо в него, но се иска да осигурим достъп до плажа. Трябва да има някаква реципрочност и разговори за това тепърва предстоят", каза още Дудоленски.

"Всички процедури по осигуряването на новото трасе на път към плажа Силистар вече са съгласувани с Министерството на околната среда и водите, каза Марин Киров. Това беше наложително, тъй като плажът попада в защитена зона, той е част от парк Странджа и влиза в обхвата на европейската екологична мрежа "Натура 2000".

Трябва да бъдат премахнати дървета

за да се разчисти трасето, да се получат необходимите разрешения за това и т.н. За всичко това до началото на сезона нямаме нито време, нито осигурено финансиране. Имаме други приоритети", каза още Киров.

В края на септември 2023г. единственият път, по който автомобил, линейка или пожарна кола можеха да стигнат до плажа Силистар, се оказа преграден с бетонно препятствие. В същото време според кадастралните карти той бе публична общинска собственост, а притежателите на терена, през който преминава пътя - компанията "Корона билдинг" ЕООД, твърдяха, че той е част от имота им.

Сега справка в сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър показва, че пътят, който идва от Синеморец свършва в имота на "Корона билдинг" и продължава отново от границите му към плажа, но с друг, съвсем различен кадастрален номер. Отразеното в имотния регистър не дава ясен отговор за начина, по който

част от общинският път е станал частен

но имотът, сега собственост на "Корона билдинг", през който тази част преминава, многократно е бил ипотекиран и залаган, като няколко пъти запори върху него е налагала и Община Царево.

Проблемът с пътя към Силистар не е нов. Преди пет години собствениците на имота, преградили сега пътя към плажа са поискали за терена им да бъде изработен ПУП за ниско строителство. Предложението е внесено в Общинския съвет в Царево от тогавашния кмет Георги Лапчев (ГЕРБ). Планът е трябвало да направи възможно реализирането на проект за вилно селище върху 22 дка непосредствено до морето, а през частта от - 853 кв. м. (общинският път) чрез учредено право на преминаване да има безпрепятствен достъп до плаж Силистар, както изисква Законът за устройство на територията.

Тогава мнозинството на ГЕРБ в съвета приема предложението на Лапчев, но ден по-късно, след обществен натиск, лично лидерът на партията Бойко Борисов нарежда съветът да не изпълнява решението си. След седмица Борисов все пак решава

"Да се действа по закон"

и иска от областният управител на Бургас - по това време Вълчо Чолаков - да спре по съдебен ред процедурата по изпълнението на решението. Едва след това прокуратурата внезапно се самосезира, а регионалната екоинспекция "открива", че решението, взето от Общинския съвет в Царево, нарушава закона, тъй като става дума за природен парк, защитена местност и част от европейската екологична мрежа.

През 2019 г. тогавашният омбудсман Мая Манолова, също сезира бившите министри в кабинета на ГЕРБ и "Обединени патриоти" Десислава Танева и Нено Димов, тогавашната началничка на Службата по геодезия, картография и кадастър, както и бившия вече дългогодишен кмет на Царево Георги Лапчев, че пътят към Силистар е възпрепятстван. От това обаче не последва нищо.

изглед за печат