Търси Digital SHIT
Социални
Новини по месеци 2024
пвсчпсн
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
 
NaskoArt Photography

Sunrise & Sunset
Магията на Странджа

Забележителностите на СТРАНДЖА

on 20 апр 2024  Posted by naskoart  Category: Пътешествия  

Открийте мистичния свят на Странджа планина с тази ексклузивна карта, на която са отбелязали над 600 от най-загадъчните и вълнуващи забележителности. От древни параклиси, влажни долмени и тайнствени чешми до извори и аязми, които даряват с вода и живот. Всяка точка на тази карта крие в себе си част от богатата история и красота на Странджа, като всяко откритие може да ви отведе на неповторимо пътешествие из времето и пространството. Поглезете сетивата си с магията на природата и древните тайни, които само Странджа може да предложи. Започнете своето приключение сега и открийте скритите бисери на тази вълнуваща планина!

изглед за печат

Най-добрите AI ресурси в мрежата

on 20 апр 2024  Posted by naskoart  Category: Интернет  
AI.jpg

1. Изследвания и развитие:

 • OpenAI: https://openai.com/ - Нестопанска изследователска лаборатория, фокусирана върху разработването на безопасен и полезен изкуствен интелект.
 • DeepMind: https://deepmind.google/ - Изследователска компания, придобита от Google, която работи върху разработването на общ изкуствен интелект.
 • Allen Institute for Artificial Intelligence: https://allenai.org/ - Нестопанска изследователска организация, фокусирана върху разбирането и разработването на изкуствен интелект.
 • Facebook AI Research: https://research.facebook.com/publications/research-area/facebook-ai-research/ - Изследователски екип на Facebook, работещ върху различни области на изкуствения интелект, като машинно обучение, компютърно зрение и обработка на естествен език.
 • Google AI: https://ai.google/discover/research/ - Изследователски екип на Google, работещ върху различни области на изкуствения интелект, като машинно обучение, дълбоко обучение, роботизация и компютърно зрение.

2. Образование и ресурси:

 • Coursera: https://www.coursera.org/ - Онлайн платформа за образование, предлагаща курсове по изкуствен интелект от водещи университети и компании.
 • edX: https://www.edx.org/ - Нестопанска платформа за онлайн образование, предлагаща курсове по изкуствен интелект от водещи университети и институции.
 • Udacity: https://www.udacity.com/ - Онлайн платформа за образование, предлагаща курсове по изкуствен интелект, машинно обучение и компютърно зрение.
 • Kaggle: https://www.kaggle.com/ - Онлайн общност за машинно обучение и наука за данни, предлагаща конкурси, уроци и ресурси.
 • OpenAI Gym: https://www.gymlibrary.dev/ - Среда за симулация, използвана за обучение и тестване на агенти за машинно обучение.

3. Приложения и инструменти:

 • Google Cloud AI: https://cloud.google.com/products/ai - Платформа за облачни услуги, предлагаща инструменти и услуги за изкуствен интелект, като машинно обучение, компютърно зрение и обработка на естествен език.
 • Amazon Web Services (AWS) AI: https://aws.amazon.com/machine-learning/ai-services/ - Платформа за облачни услуги, предлагаща инструменти и услуги за изкуствен интелект, като машинно обучение, компютърно зрение и обработка на естествен език.
 • Microsoft Azure AI: https://learn.microsoft.com/en-us/training/paths/get-started-with-artificial-intelligence-on-azure/ - Платформа за облачни услуги, предлагаща инструменти и услуги за изкуствен интелект, като машинно обучение, компютърно зрение и обработка на естествен език.
 • IBM Watson: https://www.ibm.com/watson - Платформа за когнитивни изчисления, предлагаща инструменти и услуги за изкуствен интелект, като машинно обучение, обработка на естествен език и анализ на данни.
 • H2O.ai: https://h2o.ai/ - Платформа за машинно обучение с отворен код, предлагаща инструменти за изграждане и внедряване на модели за машинно обучение.

4. Новини и събития:

5. Блогове и подкасти:

 • Andrew Ng's Machine Learning Blog: [премахнат e невалиден URL адрес] - Блог на Андрю Нг, професор по компютърни науки в Станфордския университет и съосновател на Coursera, който пише за машинно обучение и изкуствен интелект.
 • Lex Fridman Podcast: https://lexfridman.com/podcast/ - Подкаст, в който Лех Фридман, изследовател по изкуствен интелект от MIT, разговаря с водещи експерти в областта на изкуствения интелект, роботиката и други области.
 • Tim Ferriss Show: https://tim. FERRIS. show/ - Подкаст, в който Тим Ферис интервюира хора от различни области, включително изкуствен интелект, наука и бизнес.
 • Sam Harris Making Sense Podcast: https://www.samharris.org/podcast/ - Подкаст, в който Сам Харис, невролог и автор, дискутира различни теми, включително изкуствен интелект, етика и съзнание.
 • The AI Today Podcast: [премахнат e невалиден URL адрес] - Подкаст, в който се обсъждат най-новите новини и разработки в областта на изкуствения интелект.

6. Общности и форуми:

 • Reddit r/artificial: [премахнат e невалиден URL адрес] - Subreddit за дискусии за изкуствен интелект.
 • Stack Overflow: https://stackoverflow.com/ - Q&A сайт за програмисти, който има раздел за изкуствен интелект.
 • GitHub: https://github.com/topics/artificial-intelligence - Платформа за хостинг на код, която има раздел за проекти за изкуствен интелект.
 • AI Forum: https://www.ai-forum.com/ - Общност за дискусии за бъдещето на изкуствения интелект.

7. Статии и публикации:

 • arXiv: https://arxiv.org/ - Репозиториум за препринтове на научни статии, включително много статии за изкуствен интелект.
 • ACM Digital Library: https://dl.acm.org/ - Дигитална библиотека на Асоциацията за компютърни машини (ACM), която съдържа много статии за изкуствен интелект.
 • IEEE Xplore: https://ieeexplore.ieee.org/ - Дигитална библиотека на Института на електроинженерите и електротехниците (IEEE), която съдържа много статии за изкуствен интелект.
 • ScienceDirect: https://www.sciencedirect.com/ - Дигитална библиотека на Elsevier, която съдържа много статии за изкуствен интелект.
 • Nature: https://www.nature.com/ - Научно списание, което публикува много статии за изкуствен интелект.

8. Приложения за изкуствен интелект:

 • Google Assistant: https://assistant.google.com/ - Виртуален асистент, захранван от изкуствен интелект, който може да изпълнява задачи,
изглед за печат

Борбата за достъп: Спорът около пътя към плажа Силистар по Южното Черноморие

on 20 апр 2024  Posted by naskoart  Category: Корупция  
Silistar_road.jpg

Достъпът до един от най-красивите плажове по Южното Черноморие - Силистар, най-вероятно ще остане проблемен и през предстоящия летен сезон, тъй като част от пътя, стигащ до него се оказа частен. По тази причина Община Царево ще трябва да изсече дървета в защитена местност, част от парк Странджа и "Натура 2000", за да прекара алтернативен път до брега.

След като проверка на Министерството на регионалното развитие и благоустройството в края на миналата година е показала, че пътят е частен, единствената възможност Община Царево да осигури безпрепятствен достъп до плажа е изграждането на нов път, за което обаче в момента местната администрация нямала пари. Това каза кметът на Царево Марин Киров (ГЕРБ).

"Опитахме да убедим собствениците на имота да не правят

проблеми с преминаването на туристи до плажа

през идващото лято, каза Киров. Надявам се до края на предстоящия сезон това да е така, а ние като администрация да успеем да осигурим парите за нов път до залива - около 300 - 400 хил. лв."

Кмета на Царево твърдиш, че ако бетонното заграждение, с което миналия септември пътят към плажа Силистар беше преграден, не бъде премахнато, общината имала всички основания да го направи принудително. Основанието за това било, че по пътя освен туристите не да могат да преминават и автомобилите на Бърза помощ, противопожарната охрана и гражданска защита.

Според адвокат Венцислав Дудоленски - "довереник" на собствениците на терена, окончателна договореност с общината в Царево все още няма. "Разговаряме нещо, да видм до къде ще стигнем, каза той. Дали ще пускаме само специализирани автомобили, или и граждани, зависи от разговорите, които ще водим." Според Дудоленски окончателното решение ще зависи от отстъпките, които общината в Царево е готова да направи.

"Не може само ние да отстъпваме, каза той. Теренът е частен, в същото време на нас не ни се разрешава да правим нищо в него, но се иска да осигурим достъп до плажа. Трябва да има някаква реципрочност и разговори за това тепърва предстоят", каза още Дудоленски.

"Всички процедури по осигуряването на новото трасе на път към плажа Силистар вече са съгласувани с Министерството на околната среда и водите, каза Марин Киров. Това беше наложително, тъй като плажът попада в защитена зона, той е част от парк Странджа и влиза в обхвата на европейската екологична мрежа "Натура 2000".

Трябва да бъдат премахнати дървета

за да се разчисти трасето, да се получат необходимите разрешения за това и т.н. За всичко това до началото на сезона нямаме нито време, нито осигурено финансиране. Имаме други приоритети", каза още Киров.

В края на септември 2023г. единственият път, по който автомобил, линейка или пожарна кола можеха да стигнат до плажа Силистар, се оказа преграден с бетонно препятствие. В същото време според кадастралните карти той бе публична общинска собственост, а притежателите на терена, през който преминава пътя - компанията "Корона билдинг" ЕООД, твърдяха, че той е част от имота им.

Сега справка в сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър показва, че пътят, който идва от Синеморец свършва в имота на "Корона билдинг" и продължава отново от границите му към плажа, но с друг, съвсем различен кадастрален номер. Отразеното в имотния регистър не дава ясен отговор за начина, по който

част от общинският път е станал частен

но имотът, сега собственост на "Корона билдинг", през който тази част преминава, многократно е бил ипотекиран и залаган, като няколко пъти запори върху него е налагала и Община Царево.

Проблемът с пътя към Силистар не е нов. Преди пет години собствениците на имота, преградили сега пътя към плажа са поискали за терена им да бъде изработен ПУП за ниско строителство. Предложението е внесено в Общинския съвет в Царево от тогавашния кмет Георги Лапчев (ГЕРБ). Планът е трябвало да направи възможно реализирането на проект за вилно селище върху 22 дка непосредствено до морето, а през частта от - 853 кв. м. (общинският път) чрез учредено право на преминаване да има безпрепятствен достъп до плаж Силистар, както изисква Законът за устройство на територията.

Тогава мнозинството на ГЕРБ в съвета приема предложението на Лапчев, но ден по-късно, след обществен натиск, лично лидерът на партията Бойко Борисов нарежда съветът да не изпълнява решението си. След седмица Борисов все пак решава

"Да се действа по закон"

и иска от областният управител на Бургас - по това време Вълчо Чолаков - да спре по съдебен ред процедурата по изпълнението на решението. Едва след това прокуратурата внезапно се самосезира, а регионалната екоинспекция "открива", че решението, взето от Общинския съвет в Царево, нарушава закона, тъй като става дума за природен парк, защитена местност и част от европейската екологична мрежа.

През 2019 г. тогавашният омбудсман Мая Манолова, също сезира бившите министри в кабинета на ГЕРБ и "Обединени патриоти" Десислава Танева и Нено Димов, тогавашната началничка на Службата по геодезия, картография и кадастър, както и бившия вече дългогодишен кмет на Царево Георги Лапчев, че пътят към Силистар е възпрепятстван. От това обаче не последва нищо.

изглед за печат