Новина: Хакери откраднали паролния механизъм на Google
(Категория: Забранено)
Публикувано от naskoart
петък 23 април 2010 - 06:12:44

През декември 2009 г. хакери са успели да пробият компютърните системи на Google и да докопат паролната система Gaia, контролираща достъпа на милиони потребители до всички уеб услуги на компанията. За това пише The New York Times като се позовава на източник, запознат с хода на вътрешното разследване.

Сред услугите, засегнати от хакерите, са уеб пощата и услугите за корпоративни клиенти. В същото време, вестникът уточнява, че хакерите не са успели да похитят самите пароли. Скоро след взлома, Google е внесла значителни промени в системата за безопасност.

Google и до сега използва Gaia (сега тя се нарича Single Sign-On), но компанията е добавила криптиране за уеб пощата Gmail и е подсилила безопасността при предаване на данни между услугите. Независимо от това, както пише The New York Times, възможността хакери да намерят някоя пролука в Gaia не е изключена.

Самото проникване в системите на Google е започнало със съобщение, изпратено на служител на компанията чрез Microsoft Messenger. След като кликнал по линк в него, служителят е отишъл на заразен сайт и неволно предоставил достъп до своя компютър, а след това и до компютрите на разработчиците в Google.

[Публикувано от N@sko]


Новина от
( http://www.portal.naskoart.com/news.php?extend.3 )