Новина: Как да увеличим времето за автономна работа на лаптопа
(Категория: Факти)
Публикувано от naskoart
неделя 06 юни 2010 - 19:17:58

Много е неприятно, когато лаптопът спре да работи в най-неподходящия момент заради свършила батерия. В тази връзка Intel споделя няколко препоръки, който ще удължат времето за работа на устройствата от батерия. Съветите са разделени на три групи – грижа за батерията, методи за намаляване на консумацията и начини за максимално запазване на заряда при работа.


Грижа за батерията

Днес всички съвременни ноутбуци и нетбуци са снабдени с литий-йонни батерии. Наред с множеството си преимущества пред батериите от другите типове, те имат и редица особености, които трябва да се имат предвид при използване, за да се съхрани за по-дълго време номиналният капацитет на акумулатора.

•Литий-йонните батерии са чувствителни към околната температура. Те не могат да се използват при температура по-ниска от нулата – това значително намалява капацитета им.

•Макар литий-йонните батерии да не страдат от „ефекта на паметта“, те все пак трябва редовно да се „тренират“ - веднъж на 2-3 седмици да се разреждат бързо докрай и след това да се зареждат. В някои ноутбуци за тази цел е реализирана функция за калибриране, достъпна в BIOS. Ако такава опция няма, аналогична операция може да се направи с подръчни средства – спрете функциите за енергоспестяване и максимално натоварете компютъра до самостоятелното му изключване.

•При постоянна работа с мрежово захранване (220 V), има смисъл да махнете батерията от лаптопа. Заредете я докрай, свалете я и я сложете в полиетиленов плик в хладилника, в отделение с температура над нулата. Естествено, трябва да имате предвид, че в този случай ще загубите данни ако токът спре.

•Контактите на батерията могат да се окислят, а даже най-тънкия окисен слой може да намали времето за автономна работа. Затова Intel препоръчва да се почистват контактите на батерията веднъж на 2-3 месеца. За съжаление компанията не казва как най-добре да се направи такова почистване. При всички случаи обаче не използвайте шкурка – най-добре е да използвате „народния“ метод с ученическа гумичка.
Минимизация на консумацията на енергия

Освен капацитетът на батерията, на времето за автономна работа на лаптопа влияе и неговата консумация. Тя е породена от няколко фактора – хардуерни особености на компютъра, софтуер и настройка на самата система.

В хардуера трябва да се вгледате още при самата покупка. Когато изисканията за максимално време за работа от батерия са критично важни, трябва да обърнете внимание на устройствата с икономични и свръхикономични процесори. Intel напомня, че евтините конфигурации с процесори Celeron икономисват пари, но не осигуряват дълга работа на батерията. Освен това, оперативната памет с по-голям обем също спестява някои операции на операционната система, а съответно и излишните разходи за ток.

Допълнително време за работа може да се спечели от избора на оптималната операционна система. По неофициални данни, портативните компютри с Windows 7 работят с 20-30 минути по-дълго с едно зареждане на батерията, в сравнение с компютрите, работещи с Windows XP или Windows Vista. Във всеки случай, препоръчва се операционната система редовно да се обновява. И още една важна стъпка – редовната дефрагментация на твърдия диск. Ако тя се прави не по-рядко от на 2-3 месеца, може не само да се ускори работата на системата, но и да се икономиса зарядът на батерията за сметка на оптимизацията на работата на твърдия диск.
Удължаване на времето за работа от батерия

Изброените по-горе мерки могат да се нарекат предварителни, но има и начини, позволяващи да се запази зарядът на батерията непосредствено по време на работа.

•При преход към автономно захранване, трябва да се убедите, че е избрана подходящата схема за управление на захранването.

•Важно е да спазвате температурния режим – лаптопът трябва да е поставен на твърда повърхност, за да се осигури достъп на въздух до вентилационните отвори.

•Забележимо се спестява енергия, като се изключат устройствата, които не се използват в момента (например, мрежовата карта или Bluetooth).

•Препоръчва се да се зададе минимално достатъчната яркост на дисплея и сила на звука.

•По възможност изключете резидентните програми, индексацията на дисковете и други аналогични процеси, протичащи във фонов режим.

•Трябва да се избягва използването на оптичното устройство, да не се инсталират нови приложения и ако е възможно, да не се стартират множество програми едновременно.

•При прекъсване на работата е полезно да изключите дисплея, при средни прекъсвания (над 10-15 минути) се възползвайте от спящия режим (Sleep), а над 20 минути – от режима хибернация.

Новина от
( http://www.portal.naskoart.com/news.php?extend.22 )