Здравей
Потребител:

Парола:


Помни ме

[ ]
[ ]
EasyGallery
Nasko Art Photography
The Magic of Sunrise and Sunset
Как да увеличим времето за автономна работа на лаптопа
Много е неприятно, когато лаптопът спре да работи в най-неподходящия момент заради свършила батерия. В тази връзка Intel споделя няколко препоръки, който ще удължат времето за работа на устройствата от батерия. Съветите са разделени на три групи – грижа за батерията, методи за намаляване на консумацията и начини за максимално запазване на заряда при работа.
Грижа за батерията

Днес всички съвременни ноутбуци и нетбуци са снабдени с литий-йонни батерии. Наред с множеството си преимущества пред батериите от другите типове, те имат и редица особености, които трябва да се имат предвид при използване, за да се съхрани за по-дълго време номиналният капацитет на акумулатора.

•Литий-йонните батерии са чувствителни към околната температура. Те не могат да се използват при температура по-ниска от нулата – това значително намалява капацитета им.

•Макар литий-йонните батерии да не страдат от „ефекта на паметта“, те все пак трябва редовно да се „тренират“ - веднъж на 2-3 седмици да се разреждат бързо докрай и след това да се зареждат. В някои ноутбуци за тази цел е реализирана функция за калибриране, достъпна в BIOS. Ако такава опция няма, аналогична операция може да се направи с подръчни средства – спрете функциите за енергоспестяване и максимално натоварете компютъра до самостоятелното му изключване.

•При постоянна работа с мрежово захранване (220 V), има смисъл да махнете батерията от лаптопа. Заредете я докрай, свалете я и я сложете в полиетиленов плик в хладилника, в отделение с температура над нулата. Естествено, трябва да имате предвид, че в този случай ще загубите данни ако токът спре.

•Контактите на батерията могат да се окислят, а даже най-тънкия окисен слой може да намали времето за автономна работа. Затова Intel препоръчва да се почистват контактите на батерията веднъж на 2-3 месеца. За съжаление компанията не казва как най-добре да се направи такова почистване. При всички случаи обаче не използвайте шкурка – най-добре е да използвате „народния“ метод с ученическа гумичка.
Минимизация на консумацията на енергия

Освен капацитетът на батерията, на времето за автономна работа на лаптопа влияе и неговата консумация. Тя е породена от няколко фактора – хардуерни особености на компютъра, софтуер и настройка на самата система.

В хардуера трябва да се вгледате още при самата покупка. Когато изисканията за максимално време за работа от батерия са критично важни, трябва да обърнете внимание на устройствата с икономични и свръхикономични процесори. Intel напомня, че евтините конфигурации с процесори Celeron икономисват пари, но не осигуряват дълга работа на батерията. Освен това, оперативната памет с по-голям обем също спестява някои операции на операционната система, а съответно и излишните разходи за ток.

Допълнително време за работа може да се спечели от избора на оптималната операционна система. По неофициални данни, портативните компютри с Windows 7 работят с 20-30 минути по-дълго с едно зареждане на батерията, в сравнение с компютрите, работещи с Windows XP или Windows Vista. Във всеки случай, препоръчва се операционната система редовно да се обновява. И още една важна стъпка – редовната дефрагментация на твърдия диск. Ако тя се прави не по-рядко от на 2-3 месеца, може не само да се ускори работата на системата, но и да се икономиса зарядът на батерията за сметка на оптимизацията на работата на твърдия диск.
Удължаване на времето за работа от батерия

Изброените по-горе мерки могат да се нарекат предварителни, но има и начини, позволяващи да се запази зарядът на батерията непосредствено по време на работа.

•При преход към автономно захранване, трябва да се убедите, че е избрана подходящата схема за управление на захранването.

•Важно е да спазвате температурния режим – лаптопът трябва да е поставен на твърда повърхност, за да се осигури достъп на въздух до вентилационните отвори.

•Забележимо се спестява енергия, като се изключат устройствата, които не се използват в момента (например, мрежовата карта или Bluetooth).

•Препоръчва се да се зададе минимално достатъчната яркост на дисплея и сила на звука.

•По възможност изключете резидентните програми, индексацията на дисковете и други аналогични процеси, протичащи във фонов режим.

•Трябва да се избягва използването на оптичното устройство, да не се инсталират нови приложения и ако е възможно, да не се стартират множество програми едновременно.

•При прекъсване на работата е полезно да изключите дисплея, при средни прекъсвания (над 10-15 минути) се възползвайте от спящия режим (Sleep), а над 20 минути – от режима хибернация.
Posted by naskoart on неделя 06 юни 2010 - 19:17:58 | Read/Post Comment: 0 |изглед за печат създай pdf с тази новина
Чат
Трябва да сте логнат, за да пишете коментари на този сайт. За да се регистрирате моля натиснете тук ако нямате регистрация.


naskoart
24 авг : 21:18
„Човекът ме озадачава най-много, защото жертва здравето си, за да прави пари. След което жертва пари, за да оправя разваленото си здраве. И още, той става толкова притеснен за бъдещето си, че спира да се радва на настоящето; резултатът е, че той не живее нито в настоящето, нито в бъдещето; живее сякаш никога няма да умре и после умира, след като всъщност изобщо не е живял".
Далай Лама

naskoart
23 фев : 19:12
Разбрах, че трябва да намаля интернета в момента, в който отворих вратата на тоалетната с двойно натискане на дръжката.

:)
13 ное : 06:16
- Знаеш ли, - пита един младоженец приятеля си - каква е разликата между хиената и тъщата?
- Хиената изчаква докато умреш.

naskoart
29 окт : 17:16
Един мъж пуснал обява във вестника: “Търся съпруга”.
На следващия ден получил стотина писма. Във всички пишело: “Вземете моята”.

Гласуване
Гласувай :)

Гласувай за мен в BGTop100.com

NaskoArtPhotography

Handmade

Weather
RSS Публикации
Нашите новини могат да бъдат показвани с ползването на RSS.
rss1.0
rss2.0
rdf
Последно от форумите
Публикувано от: naskoart
OFRM Geotrade 2019Q1 TOPO+CITY CYR за MapSource» к[още ...]
18 апр : 15:52

Публикувано от: naskoart
MapSource OFRM Geotrade 2018Q4 TOPO+City CYRDOWNLO[още ...]
08 фев : 18:05

Публикувано от: naskoart
OFRM Geotrade Topo Cyr 2018Q3 за MapSource : DOWNL[още ...]
26 дек : 07:46

Публикувано от: naskoart
OFRM Geotrade 2016 Q3 CITY CYR за MapSourceDOWNLOA[още ...]
12 ное : 07:11

Публикувано от: Анонимен
OFRM Geotrade 2016 Q3 CITY CYRhttp://www4.zippysha[още ...]
26 окт : 18:19

Публикувано от: Анонимен
Благодаря Наско!
03 авг : 20:42

Публикувано от: naskoart
Опитай ТУК
18 юни : 12:25

Публикувано от: Анонимен
Дааа, Линка не работи. Моля те качи го на друго мя[още ...]
18 юни : 06:56

Публикувано от: Анонимен
Мерси за поддръжката на нашите MapSource и BaseCam[още ...]
14 юни : 07:24

Публикувано от: naskoart
OFRM Geotrade 2016 Q1 Topo Cyr за MapSource - 88,[още ...]
15 май : 14:22

Copyright © 1999-2023 NaskoArt